dinsdag, mei 23, 2006

Altyn Arashan - Karakol

Om een uur of acht opgestaan en direct de hotspring ingedoken. Een goede manier van wakker worden! Inmiddels heeft Valentin de ontbijttafel gevuld met onder andere Kirgizische yoghurt, gemengd met room en veel suiker. Echt heerlijk! Aangezien de Rus zich niet zo goed voelt, gaat hij nog een uurtje naar bed. Geen wonder dat ie ziek is, hij is gisteren zes keer die ijskoude rivier ingedoken. "That's a Russian tradition." Right! Om twaalf uur vertrekken we weer voor de terugtocht. Uiteraard is deze wandeling veel makkelijker, want met name downhill en na drie uur lopen zijn we beneden. Terug in Karakol ontmoet ik weer de Nederlander en de twee Israëli's. Zij had gisteren veertig graden koorts, maar gelukkig gaat het nu wat beter. Het is niet te hopen dat het komt door een hondenbeet die ze in Tibet heeft opgelopen en waarvoor ze niet behandeld is, omdat het ziekenhuis aldaar op slot zat.


















Inmiddels hebben ook een Amerikaanse professor (Russ genaamd) van de universiteit van Philadelphia en zijn Kirgizische assistent van Tataarse afkomst, Lily, hun intrek genomen in het Yak Guesthouse. Ze doen onderzoek naar het zgn. bride stealing (in Kirgies: alu kachuu). Een merkwaardige Kirgizische traditie, waarbij meisjes van de straat worden geplukt en naar het huis worden gebracht van haar aanstaande bruidegom zonder die ooit gezien te hebben. Pure kidnapping! In het huis van de bruidegom wordt er urenlang op het meisje ingepraat om toch vooral te blijven en wordt er onder dwang geprobeerd haar een bepaalde sjaal om te doen ten teken dat ze nu is verloofd.
Maar liefst een derde van alle huwelijken zijn het gevolg van bride stealing. Een bizarre gewoonte. En dat niet alleen op het platteland, maar ook in grote steden als Osh en zelfs de hoofdstad Bishkek. Het leidt soms tot bizarre toestanden zoals het per ongeluk ontvoeren van getrouwde vrouwen met kinderen en Russ vertelt zelfs van een geval waarbij een oma was ontvoerd! Uiteraard worden zij natuurlijk direct vrijgelaten. Ik geloof dat die oma echter wilde blijven, ha ha!
Russ heeft ook een documentaire bij zich over dit fenomeen geproduceerd door Petr Lom. Hij heeft ook een laptop en beamer en we geven aan dat we de film graag willen zien. De elektriciteit is echter net uitgevallen, maar om een uur of negen kan de film dan toch vertoond worden. Zeer interessant en ongelooflijk om te zien. Russ vertelt dat deze kidnappings soms met geweld gepaard gaan en zelfs verkrachting en moord is niet ongewoon als het meisje weigert te blijven.

Voor meer info http://faculty.philau.edu/kleinbachr/new_page_1.htm

Geen opmerkingen: